For de som ikke kjenner til LMK så anbefaler jeg de å lese seg opp på
www.lmk.no før de uttaler seg her.
Denne teksten står også i denne månedens NMV.
NÅR MOTORHISTORIEN HAVNER PÅ FELGEN 23 Jul 2008
Ryktene om radialdekkenes fortreffelighet i forhold til diagonaldekkenes noe mer frynsete omtale har idag nådd frem til de fleste. Ettermarkedet for motorhistoriske kjøretøy er ifølge FIVA’s store markedsundersøkelse nådd et milliardnivå, både på godt og vondt. Det gode er at man idag kan få kjøpt/laget reservedeler og få hjelp med service og restaurering – det mer tvilsomme er at kjøretøyeiere gjennom blader og markeder utsettes for et sterkt kjøpepress for å installere ”forbedringer” på historiske kjøretøy – trimmete motorer, ”bedre” bremser, synkroniserte girkasser – vekselstrøms-alternatorer – 12V anlegg – elektroniske tenningssystemer – og moderne dekk og felger.
Klubbene som eier LMK har trukket opp retningslinjer som instruerer LMK til å arbeide for at motorhistoriske kjøretøy blir tatt vare på i historisk korrekt utførelse – slik de en gang sirkulerte på norske veier. LMK skal også forsvare disse kjøretøyenes rett til å brukes på offentlig vei med det utstyret de opprinnelig hadde. Det er anerkjent at våre medlemmer bedriver kulturhistorisk verdifullt arbeid innen denne rammen, og det er derfor vi har oppnådd avgiftsmessige og juridiske særvilkår i forhold til andre kjøretøygrupper. LMK ser det som sin oppgave å beskytte, forsvare og utvide de rettighetene som er oppnådd.
Den særdeles gunstige LMK-forsikringen er kommet i stand på samme grunnlag. Ytelse i forhold til premier er i særklasse i forhold til de fleste andre lands forsikringsordninger. Skal disse fordelaktige vilkårene beholdes, må de forsvares. En av våre oppgaver er å påse at de kjøretøyene som godkjennes for helforsikring er innen rammen av det som LMK har ansvar for: kjøretøy i historisk korrekt utførelse som er i teknisk og vedlikeholdsmessig forsvarlig stand – ikke i perfekt originalstand som noen fortsatt tror – gjerne med en viss ”patina”, men ikke et kjørbart vrak, eller et kjøretøy som teknisk sett er en forsikringsrisiko p.g.a. mangelfullt vedlikehold.
LMK skal ikke være mer ”katolsk enn Paven” – og mindre avvik fra historisk korrekt stand vil ikke være grunn til avslag på en forsikringssøknad. LMK’s forsikringsutvalg har høy kompetanse og 25 års erfaring som grunnlag for å utøve skjønn.
Tilbake til dekk
LMK vil sterkt anbefale at det benyttes dekk av originale dimensjoner og av original utførelse. Når kjøretøyfabrikkene anbefalte bestemte dekk var det på grunnlag av en teknisk vurdering av hva som var best for kjøretøyet under hensyntagen til styring, hjuloppheng m.v. I mange land (bl.a. Tyskland og Italia) er det forbudt å montere andre dekkdimensjoner enn det som originalt var foreskrevet. At ivrige selgere i ettermarkedet ønsker å selge andre dekk og hevder at de gir bedre kjøreegenskaper, sikkerhet osv., og at ”alle bruker disse dekkene nå for tiden” må vurderes med atskillige klyper salt.
Vi skal også huske på at LMK sammen med de andre FIVA-tilsluttede organisasjonene har jobbet intenst for å få i stand avtaler med dekkprodusentene om at de fortsatt skal tilby dekk i ukurante dimensjoner for motorhistoriske kjøretøy. Hvis vi saboterer disse avtalene ved å bruke moderne dekkdimensjoner vil utvilsomt dette tilbudet tørke opp.
Hvilke dekk vil da bli godkjent for LMK’s helforsikring på motorhistoriske kjøretøy?
For førkrigsbiler (frem t.o.m. 1945) skal diagonaldekk benyttes.
De første radialdekkene kom på markedet i 1946/47 (Michelin X), men kom ikke i vanlig bruk før 1960. På etterkrigsbiler vil radialdekk med minimum 70% ”aspect ratio” bli godkjent, selv om originale dimensjoner fortsatt sterkt anbefales.
Det forutsettes at felgdiameter ikke endres, at hjulomkrets ligger innen 5% av original omkrets, at felgbredde ikke avviker mer enn ½” fra originalbredde, og at felgene ikke er i assymetrisk utførelse (endret innpress). Disse kravene følger av STRO-reglene som er en del av gjeldende kjøretøyforskrifter.
Lavprofildekk under 70% aspect ratio (65 og lavere) kom ikke i bruk før 1980 (med et par unntak) og blir ikke godkjent for andre kjøretøy enn de som opprinnelig var utstyrt med slike dekk.
Det er selvfølgelig eierens rett å foreta de modifikasjonene han ønsker på eget kjøretøy, og vi har forståelse for at dette både kan være morsomt og utfordrende, men om kjøretøyet ikke lenger er historisk korrekt mister man lett de fordelene som den kjøretøyhistoriske bevegelsen har oppnådd. Vi er overbevist om at dette er fordeler som det store flertall av LMK-tilsluttede medlemmer venter at vi skal forsvare.
Kilde:http://www.lmk.no/news.php?item.110.2
Husk at det er lobbyister i EU som gjør at vi kan kjøre rundt med gamle ukurante kjøretøy på gyldne premisser!