VWNorge

Forum => Teknisk, teori og praksis => Emne startet av: Magnus LH på mai 10, 2010, 21:20:17 pmTittel: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: Magnus LHmai 10, 2010, 21:20:17 pm
Hepp!

Lenge tenkt at jeg skulle lage en ”how to” om rotesserien jeg laget til bussen min i januar. Tegningene til den er tatt direkte fra tråden på TheSamba.com (http://www.thesamba.com/vw/forum/viewtopic.php?t=175412&highlight=rotisserie).
Denne skal vel passe til splittbuss (utenom barndoor) og bay (med mindre justeringer).

Denne krever litt gulvplass, men er veldig grei å lage og bruke. Jeg valgte å ikke lage den todelt, samt at jeg gjorde en liten brøler da jeg kappet opp rørene og ble nødt til å skjøte inn en bit i ringen for å få den til å passe. Følger en målene jeg gir under, skulle ikke det være nødvendig. Å lage dette er selvfølgelig helt på eget ansvar. Du bør være rimelig sikker på at du har gode nok sveiser før du lager noe slikt. Mindre justeringer av mål kan være nødvendig.

Handleliste:
16m 40x40mm firkantrør
4 x ca. 5mm, ca. 5x10cm stålplatebiter
ca. 40cm 10mm gjengestag m/8 muttere (for øvre sidestøtte, valgfri)

Da begynner vi!

Jeg ”jukset” litt, og brukte en sag hvor jeg kunne stille inn 15 graders vinkel og se på alle bitene bli saget. Alternativet er å lage en mal/jigg el.l. for vinkelsliper. En skal ende opp med:
-   8x 60cm biter (fra tupp til tupp) med 15 grader vinkel i hver ende
-   16x 55cm biter også med 15 graders vinkel.
-   2x ca. 20cm med 30 grader vinkel i hver ende (se bilde)
-   2x ca. 10cm med 30 grader i ene enden.
-   2x ca. 40cm med 30 grader i ene enden.  (2 ekstra er valgfritt)

[attachment=1]

De små bitene med én rett ende skal siden tilpasses festene på bilen og må antakelig tilpasses den enkelte bil.
Legger en så dette utover gulvet med de lengste bitene på sidene og topp/bunn vil de se slik ut. Første bilde illustrerer den bakre rammen, neste den fremre.

[attachment=2]
[attachment=3]

Når en nå skal sveise dette sammen er det fint at gulvet du jobber på er rett. Du må også måle opp 12-kanten din i topp/bunn og sider, slik at de er parallelle. Dette for å sikre at det blir stødig når dette er ferdig. Jeg punktet først alle bitene sammen med to punkt, for så å helsveise de tre synlige sidene. Dette for å hindre at det slår seg og forskyver seg. Så snur en rammen, sveiser siste siden og gjør det hele en gang til.. En har så to fine 12-kanter:

[attachment=4]

Det var nå på tide å lage platene for å feste rammen til bilen. Jeg brukte pappmaler og mål for å finne størrelse på platene og plassering av hull.
De platene med to hull brukes foran. De med tre er bak. Jeg valgte å bruke de tre hullene lengst frem på bilen.

[attachment=5]

Så var det tid for å bolte fast disse platene på bilen med de tilhørende boltene. Plasserte rammen i den høyden jeg ville ha den og tilpasset de rørbitene slik at de stod vannrett og at bilen var sentrert i rammen. Det er nå litt viktig at bil og ramme er vatret opp, i det minste slik at en på en fornuftig måte kan få de to rammene til å bli sveiset fast likt. Jeg valgte å punkte fast rørene til rammen og til platen, for så å helsveise det med rammen på gulvet.

[attachment=6]

En ferdig! Her ser en for øvrig min skjøt. Dette var for at jeg skulle kunne tre rammen inn på bilen, da mine lange biter ikke er fullt 60cm.

[attachment=7]

Foran er samme prosedyre. Jeg senket bilen slik at den stod på rammen bak slik at jeg kunne vatre opp bilen før jeg sveiset rammen foran. Platene ble boltet til bilen, stagene tilpasset og plassert slik at bilen var sentrert i rammen og punktet fast. Det er nå altså viktig at rammene står slik at sidene står parallelt for å hindre at den vipper. Ut over det horisontale staget her kan en gjerne også forsterke med en horisontal plassert like under festeplaten. (Jeg har ikke hatt behov for det, men så er min 100% ribbet også)

[attachment=8]


Tittel: Sv: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: Magnus LHmai 10, 2010, 21:22:52 pm
Ut og helsveise det på gulvet:

[attachment=1]

Og plutselig har en bilen i et rotisserie! Nå er det på tide å more seg med å snu på bilen!

[attachment=2]

[attachment=4]

Klaringen til støtfangerfestet er minimal. Men som restofolket sier: ”All klaring er god klaring” :)

[attachment=3]

Og for den som var i tvil, så er det ganske mye mer behagelig å jobbe på bilen slik:

[attachment=5]

Det en vil oppdage når en legger bilen på siden nå er at takrennen vil være et par cm nærmere rammen i bunnen enn når den er oppreist. Stål tåler jo heldigvis å bøyes litt veldig godt, men ønsker en å sveise på bilen i denne stillingen ønsker en ikke at den skal være vridd. Jeg laget meg derfor et par enkle sidestøtter.

[attachment=6]

Designet ser en på bildet under, og dimensjoner er høyst improvisert. Hullene i de bitene til høyre og sporet i de til venstre er tilpasset gjengestaget.
Jeg har prestert å ikke ta nærbilde av dette i rammen, men kan ta det siden. Bitene med spor i ble sveiset parallelt med rammen med sporet ned, en bit gjengestag stukket ned i hullet på den andre og sveiset fast (for meg ca. 7cm biter).  Biten med gjengestag er plassert rett under takrennen, to muttere blir brukt for å låse det fast i den andre biten. Holdes på plass og sveises. Dette sikret at karosseriet ikke vridde seg. Men det kan fortsatt vri seg i lengderetningen, og å sveise på bilen mens den ligger på siden er fortsatt.

[attachment=7]

Tok meg et par dager å lage, men har gitt meg mye glede! I dag har jeg montert på hjul, som jeg også kan ta bilde av om en ønsker det. Valgte da å lage dem avtagbare.

Håper dette er til litt informasjon og motivasjon for dere bussfolk der ute!

Magnus.


Tittel: Sv: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: Magnus LHmai 23, 2010, 09:16:38 am
Hjulene som jeg snakket om:
[attachment=1]
Selv et ribbet karosseri er litt tyngre bak enn foran, så jeg ble nødt til å dreie nye "hjul" bak.
(Hjulene er Jula sine 150kg transporthjul)
Som en ser i bakgrunnen legger jeg nå paller under rammen for å kunne tippe på bilen uten å ta av hjulene. fungerer utmerket!

M.


Tittel: Sv: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: Tistlomai 23, 2010, 10:32:13 am
VELDIG Bra!!! Sånn skal eg laga meg ein vakker dag! :) Takk for flott howto, Sticky next!


Tittel: Sv: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: VeteranBoblamai 24, 2010, 13:37:04 pm
Artig å se dette ja. Bra jobba og fin tråd!


Tittel: Sv: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: Hansmai 26, 2010, 20:17:40 pm
very nice :) 


Tittel: Sv: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: ALIENmai 26, 2010, 21:00:03 pm
jeg kan vel kjøpe din Magnus, når du  er ferdig med bussen din??


Alien


Tittel: Sv: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: Magnus LHmai 28, 2010, 14:09:49 pm
Takk for hyggelige tilbakemeldinger!

Håper jo at fler skal få lyst til å restaurere splittbuss!  :)

PM til Alien.

M.


Tittel: Sv: How-to: Rotisserie for buss
Skrevet av: Bohz2oktober 29, 2010, 15:17:41 pm
vet du om denne også passer en earlybay?