Vis innlegg
|
Sider: [1]
|
1
|
Forum / Teknisk, teori og praksis / Sv: Volks-Air kompressor?
|
på: februar 23, 2010, 09:11:08 am
|
Hei igjen,
Bygde som sagt en slik Volksair-kompressor for en del år siden og har sikkert benyttet den 200 timer eller noe så langt. Min hovedmotivasjon var også mangel på 3-fas strøm samt at dette var et litt kuult prosjekt i seg selv (faktisk ganske gøy å lage noe slikt samt å få det til å fungere - man trenger en helg eller noe på hele prosjektet). Hvis jeg regner sammen alle utgifter jeg har hatt til Volksair-kompressoren sammenlignet med kostnadene med å sette bort sandblåsing av større deler til andre tror jeg helt klart at jeg går i et betydelig pluss. Driftsutgifter er minimale - en 20-liters kanne med bensin holder til en god del timer med sandblåsing.
Volksair-kompressoren er lett å starte og etter noen minutter på tomgang (hvor luften bare slippes rett ut gjennom en vanlig 1-toms kuleventil som kjøpes på Biltema eller noe) så er det tut og kjør med mer enn nok luft til all mulig amatør-sandblåsning. Det finnes ingen intelligent turtallsregulering på Volksair-kompressoren - etter varmkjøring (fremdeles med avluftingsventilen åpen) så justerer man bare turtallet opp til 3000 omdreininger eller noe og lukker ventilen. Litt avhengig av hvor mye luft man bruker etc. så kan man jo justere gasspåpdraget slik at motoren ikke går for fort eller sakte (meget lett å finne ut av dette).
Opp- og nedrigging er jo i hovedsak fjerning av sand og annen rydding så forskjellen totalt sett på hele sandblåsejobben med en elektrisk eller Volksair-kompressor er ikke betydelig. Har laget et understell med hjul til min kompressor slik at den er meget lett å flytte rundt om kring.
Problemet med Volksair-kompressoren er at luften er veldig varm når den forlater kompressoren. Jeg har ikke trykktank og dette gjør sikkert ikke ting bedre. Har hatt et par "interessante" slangebrudd som følge av høy lufttemperatur. Har nå løst problemet på en grei måte ved å la utløpsrørene for luften gå en ekstra gang under kompressoren slik at kjøleluften fra motoren kjøler disse ned. Dette har løst problemet for min del. Er alikevel på vakt med hensyn på slangebrudd - en slange som ryker med en litt tung kobling i enden er ikke ufarlig. Kommer tilbake til Norge en kort tur i mai og kan godt sende dere noen bilder av kompressoren da (dere kan da se hvordan den ekstra luftkjølingen er løst etc.).
Som en oppummering vil jeg si at en slik Volksair-kompressor er en artig sak å lage - hvis man ikke liker slik mekking og har glede av prosjektet i seg selv bør man finne en annen løsning. Virker til å være billig i drift - ser mange er opptatt av bensinpriser etc. men dette er vel små kostnader når man sammenligner med utgifter til sand, grunning og lakk som nødvendigvis går med i samme slengen når man sandblåser noe. Jeg mener forøvrig at Volksair-kompressoren er rimelig uegnet til noe som helst annet enn sandblåsning på grunn av støy etc.
Hilsen Helge(nen).
|
|
|
2
|
Forum / Teknisk, teori og praksis / Sv: Volks-Air kompressor?
|
på: februar 05, 2010, 04:18:57 am
|
Hei igjen!
Det vil nok være mulig å redusere prisen litt fra USA ved å droppe de delene dere trolig ikke kommer til å benytte i noe tilfelle. Man trenger egentlig ikke noe annet enn kamakselen, utløpsflensene på sylindrene som pumper luft (disse har rørgjenger og passer dermed lett sammen med alle mulige koblinger man får kjøpt på Biltema etc.), de spesielle ventilfjærene og noen "spacere" (som sammen med ventilfjærene gjør at ventilene "flyter" / løfter seg når maksimalt trykk er oppnådd) og de små aluminiumsbitene som skrus fast på stemplene for å øke kompresjonen.
Jeg antar at ingen kommer til å bruke det mininmale eksosanlegget som følger med - støyer altfor mye (man ender opp med å montere og ordne masse ting for bare å kaste dette igjen etterpå - dobbeltarbeide). Luftfilterløsningen er også dårlig - lag noe bedre selv med originale VW-luftfiltere (og skikkelige luftfilterinnsatser) slik som beskrevet i min forrige respons. Luftfilterne som leveres sammen med settet er laget i Taiwan eller noe og består av en tynn skumgummiting som ikke tetter ordentlig og er uhyre primitiv (jeg blir i dårlig humør av komponenter av denne typen).
Lufttanken blir jo kjempedyr med frakt etc. - jeg kjører min kompressor uten lufttank i det hele tatt. Dette fungerer meget bra og litt enkel matematikk ga meg ro i sjela med hensyn på dette. Med 1600 liter i minuttet og en tank på 30 liter så fylles denne på 2 til 3 sekunder selv fra halvt trykk til fullt trykk (det står også i bruksanvisningen at man kan kjøre uten trykktank, men trykktanken kan nok funger som en oljeutskiller også - jeg benyttet en VW motor som hadde sett sine beste dager og den hoster nok opp litt olje i trykklufta). Den eneste trykktanken jeg således har i mitt system er tanken til selve sandblåseren (Knut Andersen hos VW Service i Fredrikstad selger noen slike som fungerer bra).
Kan dere ikke spørre om dere kan kjøpe settet fra USA uten trykktanken, luftfilterne og ekosanlegget (men inklusive flensene til de nevnte komponentene) ?
Hilsen Helge(nen).
|
|
|
3
|
Forum / Teknisk, teori og praksis / Sv: Volks-Air kompressor?
|
på: februar 03, 2010, 07:22:26 am
|
Hei,
Bygde en slik Volksair-kompressor for kanskje 7 - 8 år siden. Jeg har brukt den mye og den er billig i drift - den går fremdeles en god del timer pr. år. En 20-liters kanne med bensin (med blyerstatning - viktig) varer mange timer. Har ikke hatt noen problemer med kompressoren i det hele tatt, men måtte skifte ut det mini-eksosanlegget som fulgte med i settet med noe bedre. Det originale eksosanlegget er som sagt minimalt og støyer altfor mye. Kjøpte en eksospotte på Veng med to innganger og en utgang og sveiste sammen et enkelt anlegg av løse rørbøyer (også fra Veng).
Lagde også en litt annen luftfilterløsning en den som er i settet (som jeg synes er altfor dårlig). Kjøpte et brukt komplett luftfilter tilsvarende det som satt på motoren originalt (altså VW) - har dermed to stk. slike luftfiltere på oppsettet i dag - ett til forgasseren og ett til sylindrene som pumper luft. Kjøpte noen grove slanger og koblinger (hos den lokale båtutstyrs-sjappa) som forbinder innløpene på sylindrene som pumper luft med luftfilterboksen.
En oljefilteradapter / kjøler med utskiftbart oljefilter (spin-on typen) har jeg også montert.
Hilsen Helge(nen).
|
|
|
|