april 29, 2024, 20:52:35 pm *
Velkommen, Gjest. Vennligst logg inn eller registrer deg.
Har du ikke mottatt e-post for aktivering ?

Logg inn med brukernavn, passord og innloggingstid
Takk for din støtte!
Nyheter: Velkommen til et samlet VWNorge!
 
   Hovedside   Hjelp Søk Logg inn Registrer  
Sider: [1] 2 3
  Skriv ut  
Skrevet av Emne: Hvorfor er kaffien varmere i bunnen? (Litt kjedelig på kontoret)  (Lest 10872 ganger)
Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« på: august 05, 2010, 08:09:47 am »

Har en standard plastikk engangskopp, Combi 21cl.
http://www.abcclausen.no/default.asp?wpi=PRODUCTDETAILS&pageCount=1&mainCatId=272&subCatId=0&pId=10173
Og 2kw vannkoker, bruker Nescafè Gull instant coffee.
Bruker Biltema Infra Red Thermometer, kalibrert ved å måle vanntemperaturen til 100 grader celsius akkurat når det begynner å koke.
Etter 2minutter viser temperaturen 82 grader i bunnen og 79 grader i toppen.
Jeg har ikke greie på termodynamikk, annet en at varmen stiger oppover, og at væske har høy spesifikk varmekapasitet.
Antageligvis stiger varm væske til overflaten, blir avkjølt på overflaten og synker ned, samtidig som ny varm væske stiger opp og erstatter denne.
Kan dette være forklaringen på at kaffien er varmest på bunn? For egentlig burde den være varmest på toppen siden varmen stiger oppover? Hmm... Noen forslag?
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Lars Bratteng
Telehiv Jumpers
Supermedlem
*****
Innlegg: 1156
Bosted: Son -Oslo Fjorden Perle


Senkepøbel


Vis profil
« Svar #1 på: august 05, 2010, 09:18:58 am »

Kjedelig på kontoret ja!!
Loggført

Kjør Hardt Kjørt Stil, Kjør Turbo Boble Bil

79  - T2 Ratlooker Doka -Solgt
93 -  T4 Ratlooker Multivan - Solgt
68 -  T1 RatLooker med snurre
EspenX
Supermedlem
*****
Innlegg: 2092
Bosted: Oslo


Praise the raised


Vis profil
« Svar #2 på: august 05, 2010, 09:21:37 am »

Jeg er ikke spesielt stø i fysikk, men det er kanskje fordi kaffen din er luftkjølt (og vips var vi on topic Glad)

Vil tro at plastikken isolerer og holder varmen bedre enn på overflaten hvor kaffen har kontakt med luft. Luftens fortreffelige egenskaper for nedkjøling kjenner vi jo alle til Glad
Loggført

1969 Militær-buss
Varj
Supermedlem
*****
Innlegg: 1529
Bosted: Trondheim



Vis profil
« Svar #3 på: august 05, 2010, 09:26:58 am »

http://www.bodum.com/no/en-us/shop/detail/11058-01/
Loggført

Endre D
Global moderator
Supermedlem
*****
Innlegg: 1323
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #4 på: august 05, 2010, 09:27:22 am »

 Osteaktig

Loggført



"When the Boogeyman goes to bed, he checks his closet for Chuck Norris"

Røten bay - be gone!
haz
Supermedlem
*****
Innlegg: 1958
Bosted: Sagene



Vis profil
« Svar #5 på: august 05, 2010, 09:33:51 am »


* funny_coffee.jpg (93.06 KB. 452x400 - vist 158 ganger.)

Loggført
Dalland
Supermedlem
*****
Innlegg: 3032
Bosted: Bergen



Vis profil
« Svar #6 på: august 05, 2010, 09:41:00 am »

Synes dette var mistenkelig da vi vet jo at vann har høyest tetthet ved ca 4 grader og derfor skulle den varmeste kaffien vert øverst da den må jo flyte over den kalde...
Kanskje kan det være kaffipulveret som har uante krefter eller kanskje bare at kaffien er så treg at den rekker å bli merkbart kaldere før den flyter ned igjen?

ville personlig andbefalt å montert en lambda i toppen og en i bunn og lest av verdiene for oss!
Loggført

FreddyB
Supermedlem
*****
Innlegg: 2990
Bosted: Breim - Sogn og Fjordane


Toidi - men omvendt.


Vis profil
« Svar #7 på: august 05, 2010, 11:05:39 am »

Dette er jo like mystisk som med suppe. Ta ein tallerk med suppe - sett den på bordet i 5 minutt - og kjenn om det er varmast på toppen eller på bunnen.. Eller graut.. Eller stikk handa inn i eit bål som tilsynelatande er utbrent - og kjenn om det er varmare inn mot midten og nedover..

Har ein mistanke om at EspenX har eit poeng her. Kontaktflata mot kaldare temperatur er heile toppen - sidene og bunnen er isolert med eit tynt lag. Under bunnen er kanskje til og med eit tynt isolerande luftlag. Ergo skjer nedkjølinga fra toppen mot bunnen.
Loggført

Ikkje lenger billaus. Framleis idiot.
Ketil S.
Supermedlem
*****
Innlegg: 1710
Bosted: Bryne


Vis profil

« Svar #8 på: august 05, 2010, 11:13:27 am »

Lite å gjøre ja!!!!!!
Loggført

T1 1963
T1 1974 -03
Paasan
Supermedlem
*****
Innlegg: 602
Bosted: Oslo


Frøkna


Vis profil
« Svar #9 på: august 05, 2010, 11:17:44 am »

Men det som er godt å vite er jo at uansett hvilke problemer man har i livet så er det ekspertise som kan forklare på VwNorge  Osteaktig
Loggført

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #10 på: august 05, 2010, 11:19:32 am »

Ja, men nå er det KAFFE pause, så da sjekket jeg tråden igjen.
Glemte å nevne at nivået på vannet var 63mm og jeg brukte 3gram kaffe i henold til portovekta.
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #11 på: august 05, 2010, 11:24:15 am »

Osteaktig


Helt enig.
Her er bilder:


* IMAG0458.jpg (68.53 KB, 800x600 - vist 159 ganger.)

* IMAG0459.jpg (64.07 KB, 800x600 - vist 161 ganger.)

* IMAG0460.jpg (51.89 KB, 800x600 - vist 163 ganger.)

* IMAG0461.jpg (50.07 KB, 800x600 - vist 163 ganger.)

* IMAG0462.jpg (49.59 KB, 800x600 - vist 162 ganger.)
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #12 på: august 05, 2010, 11:27:08 am »

Synes dette var mistenkelig da vi vet jo at vann har høyest tetthet ved ca 4 grader og derfor skulle den varmeste kaffien vert øverst da den må jo flyte over den kalde...
Kanskje kan det være kaffipulveret som har uante krefter eller kanskje bare at kaffien er så treg at den rekker å bli merkbart kaldere før den flyter ned igjen?

ville personlig andbefalt å montert en lambda i toppen og en i bunn og lest av verdiene for oss!
Ehh densitet, altså kg/dm3, hvis noe har høyere densitet, er det tyngre enn det andre, og da vil tyngdekraften trekke dette nederst...
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

EspenX
Supermedlem
*****
Innlegg: 2092
Bosted: Oslo


Praise the raised


Vis profil
« Svar #13 på: august 05, 2010, 12:33:24 pm »

Du har en åpenbar feilkilde i forskningen din. Det kalles engangskopp, men på dette bildet er det tydelige tegn på kontaminasjon.

Jeg foreslår at du gjentar eksperimentet med en ubrukt kopp.

For øvrig savner jeg bilder av undersiden av koppen for å komme til bunns i Freddys hypotese om isolerende luftlag.



* IMAG0459.jpg (74.37 KB, 640x480 - vist 172 ganger.)
Loggført

1969 Militær-buss
FreddyB
Supermedlem
*****
Innlegg: 2990
Bosted: Breim - Sogn og Fjordane


Toidi - men omvendt.


Vis profil
« Svar #14 på: august 05, 2010, 13:10:39 pm »

Som i så mange tilfeller, Espenx, så er ofte ein millimeter nok.. Gliser
Loggført

Ikkje lenger billaus. Framleis idiot.
Ketil S.
Supermedlem
*****
Innlegg: 1710
Bosted: Bryne


Vis profil

« Svar #15 på: august 05, 2010, 13:31:23 pm »

Dersom ønskelig kan jeg trykkmåle koppens vekt mot underlag, så får du vektendring for hver slurk du tar. Da vil du jo kunne avlese temperaturendring ift. vektredusering/trykkendring mot underlag. Data kan sammenliknes og vips har du forskningsresultat som du kan gi Nessle. Kult
Loggført

T1 1963
T1 1974 -03
nobrakes
Supermedlem
*****
Innlegg: 3452
Bosted: oppland



Vis profil
« Svar #16 på: august 05, 2010, 13:33:16 pm »

prøvd å snu koppen oppned  Gliser, evt sette en til oppned oppå den det er kafe i...
Loggført

If it has Tits or Tires , it is going to get you in trouble.... Arnstein !
Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #17 på: august 05, 2010, 14:17:38 pm »

Du har en åpenbar feilkilde i forskningen din. Det kalles engangskopp, men på dette bildet er det tydelige tegn på kontaminasjon.

Jeg foreslår at du gjentar eksperimentet med en ubrukt kopp.

For øvrig savner jeg bilder av undersiden av koppen for å komme til bunns i Freddys hypotese om isolerende luftlag.


Skulle ta bilde av koppens underside, så sølte jeg varm kaffe over hele skrivebordet gitt. F@£**...
Skal prøve med en kopp uten kaffi i.
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

FreddyB
Supermedlem
*****
Innlegg: 2990
Bosted: Breim - Sogn og Fjordane


Toidi - men omvendt.


Vis profil
« Svar #18 på: august 05, 2010, 14:23:59 pm »

Du kunne jo berre satt koppen på kopimaskina og kopiert. Så kunne du tatt bilde av kopien..
Loggført

Ikkje lenger billaus. Framleis idiot.
Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #19 på: august 05, 2010, 14:27:13 pm »

Vedlegger herved et bilde av en ukontaminert kopp.
Luftvolumet er 376,8mm3 og arealet som hviler mot bordplata er 9,2mm2.
Bordplata holder 21 grader før kaffi blir slått oppi, og består av 21mm MDF kjerne med 0,9mm ringskåret bøkefiner med 100my Beckers vannbasert lakk.


* IMAG0463.jpg (41.17 KB, 800x600 - vist 174 ganger.)
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #20 på: august 05, 2010, 14:28:04 pm »

Du kunne jo berre satt koppen på kopimaskina og kopiert. Så kunne du tatt bilde av kopien..
Prøvde det, men den kilte seg fast i kopimaskinen når den skulle trekkes igjennom.
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Paasan
Supermedlem
*****
Innlegg: 602
Bosted: Oslo


Frøkna


Vis profil
« Svar #21 på: august 05, 2010, 14:28:29 pm »

Vedlegger herved et bilde av en ukontaminert kopp.
Luftvolumet er 376,8mm3 og arealet som hviler mot bordplata er 9,2mm2.
Bordplata holder 21 grader før kaffi blir slått oppi, og består av 21mm MDF kjerne med 0,9mm ringskåret bøkefiner med 100my Beckers vannbasert lakk.
Sikker på at det ikke nede i 80 - 85my på lakken etter flittig bruk? Gliser
Loggført

Espen/VW54
Supermedlem
*****
Innlegg: 2625
Bosted: Plankebyen (Fredrikstad)



Vis profil
« Svar #22 på: august 05, 2010, 15:01:16 pm »

Takk for en god latter. Godt å se at noen bruker arbeidsdagen fornuftig.  Gliser Osteaktig Gliser
Loggført
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #23 på: august 05, 2010, 18:56:27 pm »

sjekk youtube video ca 49 sek uti... avslørende kaffefakta...  Gliser

Loggført
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #24 på: august 05, 2010, 19:51:39 pm »

Ble litt nyssjerrig på akuratt denne her:

så sette igang mitt egen lille research , å klarte å avdekke følgende fakta!

med en kaffe som hadde stått på kanne en time var kjernetemperaturen 63,9 celsius ved standardatmosfære trykk på 1013,25 hPa.


så etter å fått stabil temperatur , så begynte jeg å blåse på med en liten vifte for å se utslaget.

så etter 1 minutt blåsing med vifte som ga 0.5 m/s så gikk tempen ned med 6,4 grader celsius i toppen ....men bunn temperatur var faktisk fortsatt på 61 grader celsius.

Dette var bare en kjapp liten research..men heftigere utstyr er allerde bestillt inn for å få bedre resultater!!!




* 05082010731.jpg (58.84 KB, 512x384 - vist 161 ganger.)

* 05082010732.jpg (39.09 KB, 384x512 - vist 141 ganger.)

* 05082010733.jpg (46.52 KB, 384x512 - vist 144 ganger.)

* 05082010734.jpg (41 KB, 384x512 - vist 125 ganger.)

* 05082010735.jpg (48.42 KB, 384x512 - vist 138 ganger.)

* 05082010736.jpg (39.83 KB, 384x512 - vist 137 ganger.)

* 05082010740.jpg (33.63 KB, 384x512 - vist 139 ganger.)

* 05082010738.jpg (45.14 KB, 384x512 - vist 142 ganger.)
« Siste redigering: august 05, 2010, 19:55:54 pm av Lassen » Loggført
Espen/VW54
Supermedlem
*****
Innlegg: 2625
Bosted: Plankebyen (Fredrikstad)



Vis profil
« Svar #25 på: august 05, 2010, 19:59:31 pm »

Jeg begynner å skjønne hvorfor det er så mange forskjellige bobler på veien.. Rekker tunge
Loggført
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #26 på: august 05, 2010, 20:03:46 pm »

Men syns dere andre har slurva litt HMS , så ser helst att viss dere skal prøve på noe mer, så bruk hvertfall hansker, å ha ett pulverapparat i bakhånd.

som sagt i forrige post har jeg bestillt inn mer utstyr til å komme i bunns i dette , så dette er hva jeg har bestillt:

Trefasa kaffetrakter med sterkere varmeelement.

* Trimmet_kaffetrakter.jpg (28.05 KB. 150x225 - vist 148 ganger.)


kom også over ett bra lab sett som en skulle selge billig PGA av litt trøbbel med politiet.

* lab2.jpg (57.66 KB. 512x384 - vist 163 ganger.)


Å fant også en billig IR måler på toppen. så burde jeg vel være utrusta for det meste!



* IR-Temp-100.jpg (2.13 KB, 70x88 - vist 296 ganger.)
« Siste redigering: august 05, 2010, 20:09:11 pm av Lassen » Loggført
haz
Supermedlem
*****
Innlegg: 1958
Bosted: Sagene



Vis profil
« Svar #27 på: august 05, 2010, 20:31:38 pm »

Beste tråden på leeenge
Loggført
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #28 på: august 05, 2010, 20:40:40 pm »

har også gått til bestilling av denne boka...så nå skal ikke kaffetempen være ett mysterium etterpå Blunker

http://www.amazon.com/Hydrogen-Bond-Water-Molecule-Chemistry/dp/0444519572/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1281037167&sr=8-1
Loggført
Squareback
Supermedlem
*****
Innlegg: 6108
Bosted: Ski i AKERSHUS


Follo VW Klubb, Type 2 og Type 3 entusiast!


Vis profil WWW
« Svar #29 på: august 05, 2010, 20:44:55 pm »

Vedlegger herved et bilde av en ukontaminert kopp.
Luftvolumet er 376,8mm3 og arealet som hviler mot bordplata er 9,2mm2.
Bordplata holder 21 grader før kaffi blir slått oppi, og består av 21mm MDF kjerne med 0,9mm ringskåret bøkefiner med 100my Beckers vannbasert lakk.
Kjenner du densiteten til MDF'en da? Ytterligere en variabel...
Loggført

Type 2 og 3 entusiast!
Follo VW Klubb og VW Veteran Klubben
Liker alt som Brummer!!!!!
Sider: [1] 2 3
  Skriv ut  
 
Gå til:  

Bygget på MySQL Bygget på PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 godkjent! CSS godkjent!