november 01, 2024, 01:20:24 am *
Velkommen, Gjest. Vennligst logg inn eller registrer deg.
Har du ikke mottatt e-post for aktivering ?

Logg inn med brukernavn, passord og innloggingstid
Takk for din støtte!
Nyheter: Velkommen til et samlet VWNorge!
 
   Hovedside   Hjelp Søk Logg inn Registrer  
Sider: 1 [2] 3
  Skriv ut  
Skrevet av Emne: Hvorfor er kaffien varmere i bunnen? (Litt kjedelig på kontoret)  (Lest 12759 ganger)
Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #30 på: august 05, 2010, 23:10:58 pm »

Densiteten til furu er 0,54kg pr dm3 og gran har 0,48kg/dm3. (EDIT: ved 20% relativ fuktighet)
Siden MDF(Medium Density Fiberboard) i motsetning til HDF(High Density Fiberboard) er presset "halvhardt" sammen av treavfall, vil jeg bare anslå at densiteten ligger på rundt 0,6kg/dm3. MDF blir forøvrig produsert ved å brekke ned cellene med damp og defibrator, som svensken Arne Asplund fant opp i 1931. Det er også tilført lim og voks, lim for styrken og voksen for å få den glatte overflaten.
Selve spesifikke egenvekten på MDF er en kvalifisert gjetning utifra at jeg tidligere har brukt en presse på 950kg/cm2 til å presse vedbrikketter. Da ble parenkymcellene knust og ligninen ble frigjort, så cellestrukturen ble adesiv og selvbærende. Jeg vet og at MDF helst skal skjæres med HM verktøy på grunn av at de har brukt lim som bindemiddel i tillegg, og lim har høyere densitet enn vann, som selvfølgelig er 1kg/dm3.
Allikevel bør ikke variablene rundt densiteten på MDF være større enn at de har mariginal påvirkning på forståelsen av de termodynamiske egenskapene til en kopp Gull fra Nestle.
« Siste redigering: august 05, 2010, 23:50:56 pm av Formula Vee » Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #31 på: august 05, 2010, 23:15:33 pm »

Densiteten til furu er 0,54kg pr dm3 og gran har 0,48kg/dm3.
Siden MDF(Medium Density Fiberboard) i motsetning til HDF(High Density Fiberboard) er presset "halvhardt" sammen av treavfall, vil jeg bare anslå at densiteten ligger på rundt 0,6kg/dm3. MDF blir forøvrig produsert ved å brekke ned cellene med damp og defibrator, som svensken Arne Asplund fant opp i 1931. Det er også tilført lim og voks, lim for styrken og voksen for å få den glatte overflaten.
Selve spesifikke egenvekten på MDF er en kvalifisert gjetning utifra at jeg tidligere har brukt en presse på 950kg/cm2 til å presse vedbrikketter. Da ble parenkymcellene knust og ligninen ble frigjort, så cellestrukturen ble adesiv og selvbærende. Jeg vet og at MDF helst skal skjæres med HM verktøy på grunn av at de har brukt lim som bindemiddel i tillegg, og lim har høyere densitet enn vann, som selvfølgelig er 1kg/dm3.
Allikevel bør ikke variablene rundt densiteten på MDF være større enn at de har mariginal påvirkning på forståelsen av de termodynamiske egenskapene til en kopp Gull fra Nestle.

men variablene i selve pappkoppen da ? er de kalkulert inn og tatt hensyn til... ?
Loggført
Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #32 på: august 05, 2010, 23:16:57 pm »

Ble litt nyssjerrig på akuratt denne her:

så sette igang mitt egen lille research , å klarte å avdekke følgende fakta!

med en kaffe som hadde stått på kanne en time var kjernetemperaturen 63,9 celsius ved standardatmosfære trykk på 1013,25 hPa.


så etter å fått stabil temperatur , så begynte jeg å blåse på med en liten vifte for å se utslaget.

så etter 1 minutt blåsing med vifte som ga 0.5 m/s så gikk tempen ned med 6,4 grader celsius i toppen ....men bunn temperatur var faktisk fortsatt på 61 grader celsius.

Dette var bare en kjapp liten research..men heftigere utstyr er allerde bestillt inn for å få bedre resultater!!!



Hvilket akkrediteringsfirma sto ansvarlig for å kalibrere vindmåleren? Håper du ikke leste av bruksanvisningen på vifta, eller gjetta deg til 0,5m/sek?
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #33 på: august 05, 2010, 23:23:08 pm »


men variablene i selve pappkoppen da ? er de kalkulert inn og tatt hensyn til... ?
Jeg klipte opp 10 stk tilfeldige kopper fra samme produksjonsserie og målte plast tykkelsen med vårt mikrometer som ble kalibrert sist i april i år.
Det har ikke vært brukt etter dette, så jeg forutsetter at det er i orden.
Da viste det seg faktisk at koppen var 11 hundredeler +/-2 hundredeler tykkere i bunnen enn i toppen.
Trolig på grunn av at de strekker koppen under produksjon, og at plastikken blir tynnere på grunn av at diameteren er større i toppen.
Så det er klart det er med å isolerer, men taler egentlig motsatt da jeg måler på et punkt med mer isolasjon og dermed skulle jeg lest av en lavere temperatur.
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #34 på: august 05, 2010, 23:23:41 pm »

Ble litt nyssjerrig på akuratt denne her:

så sette igang mitt egen lille research , å klarte å avdekke følgende fakta!

med en kaffe som hadde stått på kanne en time var kjernetemperaturen 63,9 celsius ved standardatmosfære trykk på 1013,25 hPa.


så etter å fått stabil temperatur , så begynte jeg å blåse på med en liten vifte for å se utslaget.

så etter 1 minutt blåsing med vifte som ga 0.5 m/s så gikk tempen ned med 6,4 grader celsius i toppen ....men bunn temperatur var faktisk fortsatt på 61 grader celsius.

Dette var bare en kjapp liten research..men heftigere utstyr er allerde bestillt inn for å få bedre resultater!!!



Hvilket akkrediteringsfirma sto ansvarlig for å kalibrere vindmåleren? Håper du ikke leste av bruksanvisningen på vifta, eller gjetta deg til 0,5m/sek?

Brukte Hytorc til kalibrering...vifta blir kun brukt til sånne forsøk, å er innstillt fra hytorc til å ikke gi mer en 0,5 m/s i 20% luftfuktighet , ved atmosfærisk trykk.

http://www.hytorc.no/kalibrering.html?gclid=CJPJ3pSio6MCFUeK3godWRXA6Q
Loggført
Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #35 på: august 05, 2010, 23:25:59 pm »

Jeg er i hvertfall glad for at dine eksperimenter også bygger opp under min forskning.
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #36 på: august 05, 2010, 23:27:45 pm »

...og dermed får "kaffedoktor" en helt annen mening...
http://www.hit.no/nor/HiT/Forskning/Doktorgradsstudenter/Finansiering-av-doktorgrader-ved-HiT/Stipend-for-dr.-kvalifisering


* soknad.jpg (79.23 KB, 637x690 - vist 168 ganger.)
« Siste redigering: august 05, 2010, 23:37:52 pm av Formula Vee » Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

RobInThaHood
Supermedlem
*****
Innlegg: 616
Bosted: stavanger omegn og sånt



Vis profil
« Svar #37 på: august 05, 2010, 23:30:02 pm »

Grundig research her ser jeg..
Må nesten skrive overtid på dette..

Keep up the good forskning!!
Loggført

It's not a hobby; it's a way of life!
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #38 på: august 05, 2010, 23:31:44 pm »


men variablene i selve pappkoppen da ? er de kalkulert inn og tatt hensyn til... ?
Jeg klipte opp 10 stk tilfeldige kopper fra samme produksjonsserie og målte plast tykkelsen med vårt mikrometer som ble kalibrert sist i april i år.
Det har ikke vært brukt etter dette, så jeg forutsetter at det er i orden.
Da viste det seg faktisk at koppen var 11 hundredeler +/-2 hundredeler tykkere i bunnen enn i toppen.
Trolig på grunn av at de strekker koppen under produksjon, og at plastikken blir tynnere på grunn av at diameteren er større i toppen.
Så det er klart det er med å isolerer, men taler egentlig motsatt da jeg måler på et punkt med mer isolasjon og dermed skulle jeg lest av en lavere temperatur.

men var dette med kalde kopper, eller skylte du dem under varmt vann før du klipte og målte...?
siden den varme kaffeen utvider materiale i koppen , så burde koppene også vært målt i varm tilstand.
Loggført
EspenX
Supermedlem
*****
Innlegg: 2092
Bosted: Oslo


Praise the raised


Vis profil
« Svar #39 på: august 05, 2010, 23:33:11 pm »

Ut fra den mulige påvirkningen månefaser og jordrotasjonen kan ha, så håper jeg du følger opp dine empiriske målinger utover i uken på forskjellige tidspunkter Formula Vee, for å eventuelt kunne uteslutte slike feilkilder.

Og hvis noen sier "hva skal månefaser og jordrotasjon ha med forskjellig temperatur i en kaffekopp å gjøre?" så sier jeg bare "Nei nemlig, hva skal det ha å si? Det vet vi jo ikke før det er testet."
Loggført

1969 Militær-buss
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #40 på: august 05, 2010, 23:35:17 pm »


sitter å fyller ut søknad as we speak...

angående det labsettet jeg kjøpte av en nabo, det ble konfiskert av politi i forhold til "ikke-kaffe-orienterte-saker" for å si det sånn.
så blir nok litt stopp for meg på denne fronten en stund.
men regner med att når stipendet til doktorgraden min går i orden, så vil ting være oppe å gå igjen.
Loggført
Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #41 på: august 05, 2010, 23:40:55 pm »


men variablene i selve pappkoppen da ? er de kalkulert inn og tatt hensyn til... ?
Jeg klipte opp 10 stk tilfeldige kopper fra samme produksjonsserie og målte plast tykkelsen med vårt mikrometer som ble kalibrert sist i april i år.
Det har ikke vært brukt etter dette, så jeg forutsetter at det er i orden.
Da viste det seg faktisk at koppen var 11 hundredeler +/-2 hundredeler tykkere i bunnen enn i toppen.
Trolig på grunn av at de strekker koppen under produksjon, og at plastikken blir tynnere på grunn av at diameteren er større i toppen.
Så det er klart det er med å isolerer, men taler egentlig motsatt da jeg måler på et punkt med mer isolasjon og dermed skulle jeg lest av en lavere temperatur.

men var dette med kalde kopper, eller skylte du dem under varmt vann før du klipte og målte...?
siden den varme kaffeen utvider materiale i koppen , så burde koppene også vært målt i varm tilstand.
Tjaa.. Jeg tenkte vel egentlig bare at siden mikrometeret ble klaibrert ved 20grader, og koppene var 21 grader, ble det nøye nok. Det går jo an å gjøre det for nøykatig til at det er hensiktsmessig og.
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #42 på: august 05, 2010, 23:42:04 pm »

Ut fra den mulige påvirkningen månefaser og jordrotasjonen kan ha, så håper jeg du følger opp dine empiriske målinger utover i uken på forskjellige tidspunkter Formula Vee, for å eventuelt kunne uteslutte slike feilkilder.

Og hvis noen sier "hva skal månefaser og jordrotasjon ha med forskjellig temperatur i en kaffekopp å gjøre?" så sier jeg bare "Nei nemlig, hva skal det ha å si? Det vet vi jo ikke før det er testet."
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #43 på: august 05, 2010, 23:43:57 pm »

Ut fra den mulige påvirkningen månefaser og jordrotasjonen kan ha, så håper jeg du følger opp dine empiriske målinger utover i uken på forskjellige tidspunkter Formula Vee, for å eventuelt kunne uteslutte slike feilkilder.

Og hvis noen sier "hva skal månefaser og jordrotasjon ha med forskjellig temperatur i en kaffekopp å gjøre?" så sier jeg bare "Nei nemlig, hva skal det ha å si? Det vet vi jo ikke før det er testet."
Du er inne på noe helt essensielt, men jeg kan desverre ikke kommentere det nærmere da det vil bli nærmere belyst når doktorgraden skal forsvares.
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #44 på: august 05, 2010, 23:47:21 pm »

Ut fra den mulige påvirkningen månefaser og jordrotasjonen kan ha, så håper jeg du følger opp dine empiriske målinger utover i uken på forskjellige tidspunkter Formula Vee, for å eventuelt kunne uteslutte slike feilkilder.

Og hvis noen sier "hva skal månefaser og jordrotasjon ha med forskjellig temperatur i en kaffekopp å gjøre?" så sier jeg bare "Nei nemlig, hva skal det ha å si? Det vet vi jo ikke før det er testet."
Du er inne på noe helt essensielt, men jeg kan desverre ikke kommentere det nærmere da det vil bli nærmere belyst når doktorgraden skal forsvares.

Jeg sitter å skriver en 25 siders avhandling om dette akuratt nå, men har ikke fått alle de elementære tinga helt på plass enda, siden jeg er fortsatt bare er på første utkast.
Så vil ikke frigi noe mer info før jeg har fått bundet ting litt mer i sammen inn mot en sentrum, som da i bunn og grunn er den varme kaffeen...
men kommer tilbake med mer innfyllende info når ting begynner å ta form.

Loggført
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #45 på: august 05, 2010, 23:52:53 pm »

Han her rødskjeggen fra USA må der ikke gi æren for noe som helst innen kaffeforskning, vi hadde ett tett samarbeid inntil for ett halvt år siden da han plutselig ble borte.
Å nå publiserer han hva "han" har funnet ut på forskning.no ...men alle som kjenner miljøet innen kaffeforskning vet jo att han bare var en liten gimp for meg som kun fikk holde reagensrør å prøvekolber.
Så dette er rett å slett tyveri av mitt materiale av årelang forskning.


http://www.forskning.no/artikler/2010/februar/243088
Loggført
Lars Bratteng
Telehiv Jumpers
Supermedlem
*****
Innlegg: 1156
Bosted: Son -Oslo Fjorden Perle


Senkepøbel


Vis profil
« Svar #46 på: august 05, 2010, 23:55:32 pm »

Ja etter at dere har regnet dere fram til noen fornuftig svar så regner jeg med at jeg blir invitert på en kopp Kaffe og den bør være utrolig god og ikke for varme
Loggført

Kjør Hardt Kjørt Stil, Kjør Turbo Boble Bil

79  - T2 Ratlooker Doka -Solgt
93 -  T4 Ratlooker Multivan - Solgt
68 -  T1 RatLooker med snurre
Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #47 på: august 06, 2010, 00:01:37 am »

God kaffe er alltid godt  Blunker
Dette her med termodynamikk er egentlig ikke så komplisert.
Lovens første hovedsetning, er jo kun det at energi aldri forsvinner, men tar ny form.
Andre hovedsetning, er at det aldri vil være mulig å lage en evighetsmaskin.
Det finnes også andre formuleringer av 2. hovedsetning. En av dem går ut på at entropien i et lukket termodynamisk system (isolert system) kan aldri avta. En annen formulering er denne: Entropien kan ikke minke for noen spontan prosess. Ifølge dette er entropien altså nødt til alltid å øke, til evig tid. En tilstandsendring er en irreversibel prosess - forbrenning av ved kan ikke gå motsatt vei slik at vi får veden tilbake.

Når vi skal utføre et arbeid, trenger vi energi. Loven sier at ulike former for energi har forskjellig kvalitet: En energiform er høyverdig dersom den kan brukes til nyttig arbeid. En energiform er lavverdig dersom den ikke kan brukes til nyttig arbeid.

Olje er en viktig energikilde som ikke er fornybar, mens varme og CO2 er lavverdig energi som gir forurensning. Når vi forbruker olje, går den over i en mer lavverdig form.

Når vi bruker energi, synker den totale energikvaliteten.

Når vi bruker energi, går mikroskopisk orden over i uorden.
Et termodynamisk system kan beskrives av en eller flere tilstandsligninger. De er matematiske relasjoner som systemet alltid vil oppfylle når det er i likevekt. For eksempel gjelder for en ideell gass ved konstant temperatur at trykket og volumet er omvendt proporsjonale, . Dersom systemet har flere variabler, er disse bestemt av andre tilstandsligninger.


Man skiller mellom intensive og ekstensive variabler. De intensive variablene karakteriseres ved at de vil ha samme verdi enten vi ser på hele systemet, eller om vi begrenser oss til en del av det. De ekstensive variablene vil avhenge av hvor stor del av systemet vi tar med. Anta for eksempel at vi har en gass i likevekt i en beholder, og vil studere bare den ene halvparten av gassvolumet. Trykket i delsystemet vil være det samme som trykket i hele systemet. Massen derimot, som er en ekstensiv størrelse, vil være halvparten av totalmassen.

De to typene opptrer gjerne i par der det for en intensiv størrelse assosieres en tilhørende ekstensiv. Slik relateres for eksempel:

Trykket p og volumet V
Temperaturen T og entropien S
Det kjemiske potensialet μ og stoffmengden N
Det finnes også flere, gjerne knyttet til magnetisme eller elektrisitet.

Slike konjugerte par av variabler har det til felles at når den ekstensive variabelen endres, vil den intensive bestemme hvor mye den indre energien til systemet påvirkes. Hvis vi antar at den indre energien U er en funksjon av volum, entropi og stoffmengde, kan en reversibel endring av U=U(S,V,N) skrives



Her er dU endringen i U, og dV, dS og dN endringer av de ekstensive variablene V, S og N. Vi ser at p, T og μ avgjør hvor stor innflytelse hver av de ekstensive variablene har på dU.


All informasjon om et bestemt system kan sammenfattes ved hjelp av et termodynamisk potensial. Et slikt kalles ofte for en fundamentalrelasjon eller en tilstandsfunksjon, og må ikke forveksles med tilstandsligningene. Kjenner vi det termodynamiske potensialet for et system kan alle tilstandsligningene avledes fra det. Et eksempel på en fundamentalrelasjon er en funksjon for indre energi U(S,V,N), slik som i eksempelet ovenfor.

Vi kan sammenligne uttrykket for dU ovenfor med det totale differensialet av U

.

Vi ser at følgende relasjoner må gjelde:

Ved å utføre derivasjonene finner vi tilstandsligningene for systemet.

 Flere termodynamiske potensialer [rediger]
Ved hjelp av Legendre-transformasjonen kan vi transformere potensialet U(S,V,N) som er en funksjon av ekstensive variable til en funksjon av intensive variable. Den transformerte funksjonen vil ha andre matematiske egenskaper enn U(S,V,N), men vil inneholde samme informasjon som U. Slik kan vi finne andre termodynamiske potensialer som har betydning blant annet innen fysikalsk kjemi:

Fri energi F(T,V,N) som er praktisk for et system med konstant temperatur.
Entalpi H(S,p,N) som er praktisk for et system med konstant trykk.
Fri entalpi G(T,p,N) som er praktisk for et system under konstant trykk og konstant temperatur.
Grand Potential Φ(T,V,μ) som er nyttig for systemer under konstant temperatur og konstant kjemisk potensial.
Et prinsipielt viktig potensial er entropien S(U,V,N) som kan utledes direkte fra U(S,V,N) uten å bruke Legendre-transformasjonen. Entropien brukes som potensial for isolerte systemer, hvor man direkte kan anvende termodynamikkens andre lov: at isolerte systemer til enhver tid vil søke å maksimere entropien. Dermed kan S(U,V,N) brukes til å finne likevektstilstandene, eller til å se hvilke prosesser systemet spontant vil gjennomgå for å oppnå maksimal entropi.

Hver av tilstandsfunksjonene inneholder like mye informasjon om det termodynamiske systemet. Det er også mulig å transformere motsatt vei og slik gjenvinne U(S,V,N) som vi startet med. Alle potensialene lar oss utlede tilstandsligningene ved partiell derivasjon slik som for U(S,V,N).

 Tilstandsligningene i termodynamikken beskriver systemer i likevekt. Dette er en idealisering fordi reelle prosesser tar tid, og for å oppnå fullstendig likevekt måtte vi ha ventet i det uendelige. Dersom systemet skulle gått gjennom en termodynamisk prosess og hele tiden vært i likevekt, måtte prosessen ha gått uendelig sakte. Et eksempel på dette kan være hvis vi tilfører varme til et egg ved å legge det i et vannbad med høy temperatur. Dersom egget hele tiden hadde vært i termisk likevekt, ville det hatt lik temperatur tvers gjennom. Men vi vet at egget vil først bli varmt ytterst, og så etterhvert innover, ellers ville det vært umulig å bløtkoke et egg.

Hvilken betydning har det at systemene i praksis ikke oppnår likevekt? En konsekvens er at det generelt må utføres mer arbeid for å tilføre systemet energi. Motsatt gjelder det at hvis vi vil hente ut energi fra systemet, får vi mindre igjen for den energien systemet avgir. Begge disse påstandene kan sannsynliggjøres ved å se på kompresjon eller ekspansjon av en gass i en sylinderformet beholder. Vi ser for oss at kompresjonen skjer ved at den ene enden av sylinderen er et stempel som kan beveges. Dersom gassen komprimeres vil trykket først øke ved stempelet, og etterhvert i resten av sylinderen inntil likevekt er oppnådd. Anta at prosessen skjer så raskt at systemet kommer utav likevekt. Det vil si at stempelet må skyves mot et midlertidig trykk som er større enn likevektstrykket. Da vil det kreve mer energi å føre inn stempelet enn hvis systemet var i likevekt. For ekspansjon kan vi gjøre et tilsvarende resonnement.

 
For et generelt system har vi i følge første lov at endringen av energien i systemet må være summen av tilført varme δQ og annen tilført energi δW,

dU = δW + δQ.

Dersom vi tilfører energien δW på en måte som tar systemet utav likevekt, og altså bruker mer energi enn nødvendig, ser vi at varmeutvekslingen δQ må bli litt mindre. Det tilsvarer at det er et varmetap til omgivelsene under prosessen.

Hvis vi derimot henter ut energien δW på en måte som tar systemet utav likevekt, vil vi ikke få ut all energien vi kunne fått. Da ser vi at δQ må bli litt større, og det tilsvarer at omgivelsene har et varmetap til systemet under prosessen.

Det varmetapet som skjer på grunn av at systemet er utav likevekt, medfører også at den totale entropien øker. (Total entropi er entropien til systemet og omgivelsene.) I følge termodynamikkens andre lov kan entropien til et isolert system bare øke eller være konstant. Det betyr at en prosess der systemet kommer utav likevekt, bare kan skje i den retningen som gjør at den totale entropien øker. Prosessen er irreversibel. I praksis er det umulig å finne en helt reversibel prosess fordi ingen reelle systemer kan være i perfekt likevekt, og det vil følgelig alltid være en viss økning av den totale entropien.

 
Termodynamikken forteller oss også at ingen varmekraftmaskin kan være mer effektiv enn en innretning som benytter carnotprosessen for å utvinne mekanisk arbeid. I den teoretiske carnotprosessen er alle stegene reversible, og dermed blir det ikke noe varmetap. Likevel vil selv en perfekt carnotprosess alltid gi en virkningsgrad lavere en 100%. I praksis vil det også være et varmetap som reduserer virkningsgraden ytterligere. Derfor er det ikke mulig å bygge en evighetsmaskin.

Det som avgjør virkningsgraden er forholdet mellom lav og høy temperatur i syklusen, og en virkningsgrad på 100% hadde krevd at maskinen måtte benytte et kuldereservoar med 0 Kelvin. Det er både praktisk og prinsipielt umulig.

Men nå begynte dette å bli kjedelig... gjeeesp... God natt.
« Siste redigering: august 06, 2010, 00:13:11 am av Formula Vee » Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Rikard
Telehiv Jumpers
Supermedlem
*****
Innlegg: 3891
Bosted: Røyken, Buskerud


Singelport Mafia'n


Vis profil WWW
« Svar #48 på: august 06, 2010, 00:08:44 am »

Ganske utrolig at dere faktisk sitter å diskuterer dette! Gliser hehehe
Loggført

" A volkswagen is never changed to make it look different, Only to make it work better"
Audi 100 2,5TDI
VW 1300 1970

Mekaniker Albjerk Bil Lier Volkswagen
45632450
-------------------------------
Medlemsansvarlig
Røyken og Omegn Aircoolers
Rikard@roykenaircoolers.com
roykenaircoolers.com
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #49 på: august 06, 2010, 00:11:53 am »

Ganske utrolig at dere faktisk sitter å diskuterer dette! Gliser hehehe

ja ikke sant... Blunker

kaffeen er jo luftkjølt...så sant du ikke har melk eller fløte i... Blunker
Loggført
Varj
Supermedlem
*****
Innlegg: 1529
Bosted: Trondheim



Vis profil
« Svar #50 på: august 06, 2010, 00:14:17 am »

vent, vent! er det et brannapparat jeg ser i bakgrunnen der?
Loggført

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #51 på: august 06, 2010, 00:16:50 am »

Ganske utrolig at dere faktisk sitter å diskuterer dette! Gliser hehehe

ja ikke sant... Blunker

kaffeen er jo luftkjølt...så sant du ikke har melk eller fløte i... Blunker
HEI!!! Jeg har ikke sovnet enda. Hvilken temperatur holdt melken og fløten? Hvor mye var det? Hvordan målte du det?
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #52 på: august 06, 2010, 00:17:34 am »

vent, vent! er det et brannapparat jeg ser i bakgrunnen der?
Gliser
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Formula Vee
Supermedlem
*****
Innlegg: 6755
Bosted: Stavanger


:: DKL ::


Vis profil
« Svar #53 på: august 06, 2010, 00:18:32 am »

neeeii nå ble jeg plutselig bare heelt tom gitt...
Loggført

SCC 2015 broken transmission barely left startline.
SCC 2016 broken engine never made it to startline.
SCC 2017 broken wallet made 12.223/191kmt
SCC 2019 broken record made 10.423/208kmt -and sold the car.

Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #54 på: august 06, 2010, 00:22:56 am »

Ganske utrolig at dere faktisk sitter å diskuterer dette! Gliser hehehe

ja ikke sant... Blunker

kaffeen er jo luftkjølt...så sant du ikke har melk eller fløte i... Blunker
HEI!!! Jeg har ikke sovnet enda. Hvilken temperatur holdt melken og fløten? Hvor mye var det? Hvordan målte du det?

har ikke prøvd med melk å fløte enda... kommer imorgen Blunker
Loggført
Lassen
Supermedlem
*****
Innlegg: 1034
Bosted: Sandnes i Rogaland


Praise the Lowered


Vis profil
« Svar #55 på: august 06, 2010, 00:24:26 am »

vent, vent! er det et brannapparat jeg ser i bakgrunnen der?

jepp... Blunker
kan aldri være for sikker vet du...
Loggført
Dalland
Supermedlem
*****
Innlegg: 3032
Bosted: Bergen



Vis profil
« Svar #56 på: august 06, 2010, 00:32:00 am »

Så det du prøver å  konkludere med er:

Siden δQ er større i bunn av koppen pga tilført energi i form av trykk og koppen er isolert såpass at δW ikke rekker å forandre seg så vil kaffien derfor ha en høyere temperatur i bunn enn i toppen av koppen, selvom massetettheten tilsier det motsatte.

Må si at det høres litt logisk ut, men tror løsningen er så enkel som at tregheten i endringen av massetettheten i kaffi er så høy at selv om kaffien blir avkjølt på toppen så har den ikke rask nok sirkulasjon til at tempen holdes jevn.

Loggført

Dalland
Supermedlem
*****
Innlegg: 3032
Bosted: Bergen



Vis profil
« Svar #57 på: august 06, 2010, 00:34:44 am »

Husk formula vee at varme gasser og di fleste varme væsker har lavere massetetthet jo høyere temp da atomene vibrerer kraftigere og derfor holder større avstand mellom hverandre, vet du kan dette men alle kan glemme i farten Blunker
Loggført

Bj?rn
Supermedlem
*****
Innlegg: 2393
Bosted: Elverum


- 1303 -


Vis profil
« Svar #58 på: august 06, 2010, 00:34:57 am »

Syns alltid kaffen er kaldere når jeg når bånn av koppen jeg  Tvilende
Loggført

Keep it cool, keep it oldschool!
EspenX
Supermedlem
*****
Innlegg: 2092
Bosted: Oslo


Praise the raised


Vis profil
« Svar #59 på: august 06, 2010, 01:31:33 am »

Syns alltid kaffen er kaldere når jeg når bånn av koppen jeg  Tvilende

Hvis vi har lært noe av denne tråden, så er det at man alltid skal drikke kaffen fra bunnen av koppen først. Nå vil noen sikkert tenke sugerør, men jeg vil nødig tenke på hvordan det vil endre de termodynamiske egenskapene til kaffen. Her tror jeg man må se nærmere på kaffekoppens åpenbare feilkonstruksjon.
Loggført

1969 Militær-buss
Sider: 1 [2] 3
  Skriv ut  
 
Gå til:  

Bygget på MySQL Bygget på PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 godkjent! CSS godkjent!